Liefde voor animatie

Je ziet het in bijna elke video. Of het nu de vormgeving, titelbalkjes of bewegende karakters zijn, animatie is onmisbaar. De Clipjesfabriek maakt er ook veel gebruik van. Thijs is één van onze animatoren. Hij is begonnen met ‘Harry Potter effecten’ en nu legt hij zijn skills uit op het youtubekanaal: Clipjesfabriek Academy. Onlangs heeft hij een mooie animatievideo voor het Trimbos Instituut gemaakt. Deze is onderaan de pagina te bewonderen. Waarom vindt hij animatie belangrijk? En welke tips kan hij je meegeven?

Hoe ben je begonnen met animeren?
7 jaar geleden had ik het briljante idee om een film te gaan maken met mijn vrienden. Daar horen natuurlijk wel explosies bij. Dat was het moment dat ik ben begonnen mezelf te verdiepen in After Effects. In het begin deed ik nog niks met animatie, enkel Harry Potter effecten, mensen clonen etc. Pas tijdens mijn stage bij de Clipjesfabriek in september 2014 ben ik begonnen met vormgeving en animatie. Het is een totaal ander werkveld maar gelukkig zijn de technieken goed overdraagbaar.

Waarom is animatie belangrijk voor de Clipjesfabriek?
Door animatie kunnen we de vormgeving van klanten over een video plaatsen. Zo wordt de video professioneler en krijgt het karakter. Daarnaast kunnen we middels volledige animaties, abstracte verhalen of processen op een simpele visuele manier verbeelden en uitleggen. Het voordeel van animatie over film of schriftelijk is dat je het behapbaar maakt.

Wat zou je zelf nog willen bereiken in de animatiewereld?
Een animatie valt of staat bij de grafische elementen die gebruikt worden, dus ik wil beter worden in illustreren. Ook wil ik de animatie technieken beter leren verwerken in “echte” filmbeelden.

Tips voor beginners?
Je kunt het alleen zelf leren door het te doen. Enkel kijken en het nadoen van een tutorial heb je niks aan. Begrijp me niet verkeerd, tutorials zijn super handig! Je leert allemaal nieuwe technieken en dat is waardevol. Maar als je het toepast op je eigen projecten, dan leer je pas echt hoe je moet animeren. Lang verhaal kort; gewoon heel veel doen.

Thijs over de video: MijnKoers – Minderen met drinken
Het Trimbos instituut, de opdrachtgever, was opzoek naar een animatievideo waarin een website wordt gepromoot. Het ging niet zo zeer om de website zelf maar meer om de gevolgen van het gebruik ervan. Hierbij hebben we in samenwerking met het Trimbos Instituut een mooi plan gemaakt en dit resulteerde in een animatie waar ik erg trots op kan zijn!