‘Portretten worden onderschat’

De vorige groep stagiairs van Clipjesfabriek kreeg de opdracht een video-portret te maken. Een aantal van deze video’s staat nu online. Wij spreken met Nick Noortman over zijn portret van Karel Claus, een Feyenoord-hooligan. Waarom juist over hem? En hoe maak je een portret-video? Nick legt allemaal even voor je uit.

stil klaus

Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je een portret-filmpje gaat maken?
Het maken van een portret kost tijd, veel tijd. Je probeert iemands emoties te laten zien in een video, dat is best moeilijk. Het belangrijkste wat er bij komt kijken is de pre-productie, dus de hele voorbereiding. Onder de pre-productie valt het moodboard, de planning, het concept, en het regelen van locatie `s. Vooral het laatste was bij mij een punt omdat er officieel geen onbevoegden in de Kuip mogen komen. Portretten worden onderschat, ik heb er toch zeker tien weken lang elke dag een beetje aan gewerkt, dat is vrij lang.

Waarom Feyenoord?
Ik zelf ben uiteraard supporter van de club en ik had altijd al iets in mijn achterhoofd zitten over een documentaire/portret hierover. Nadat ik deze opdracht te horen kreeg wist ik het vrijwel meteen, het moet iets met Feyenoord gaan worden.

Hoe ben je bij ex-hooligan Karel Claus terecht gekomen?
Tijdens wedstrijden spreek je veel mensen in je vak, vrijwel allemaal onbekend, 1 daarvan kwam ik tegen op Facebook. Ik had Karel via de social media aangesproken en hij vond het een geweldig idee. Zijn verhaal was overigens veel beter dan ik had verwacht.

Hoe verliep het contact met Claus?
Het contact verliep soms wat moeilijk, maar over het algemeen wel goed.
Het lastige was dat Karel niet zo snel was met reageren, op zijn mail keek hij nooit. Gelukkig was er Whatsapp voor de snelle communicatie!

Wat probeer je met dit filmpje te zeggen?

Ik wil laten zien dat het leven van een supporter niet altijd over rozen gaat.
Het is natuurlijk erg lastig om dat in 5 minuten te proppen. Ik heb de sterkste dingen erin gedaan, anders kwam ik op meer dan 20 minuten uit.

Heb jij nog tips voor aanstormend filmtalent die ook portretten willen maken?

Een goede voorbereiding is het halve werk, begin er vooral op tijd mee.
De communicatie moet uiteraard ook goed zijn. Zonder goede communicatie heb je niet eens een onderwerp. Dat is zonde toch?

Bekijk hier de video: