Behind the Clip: Margareta Svensson

In 1988 bezocht Margareta Svensson Almere voor een opdracht van haar studie. De stad die voornamelijk bestond uit gras en weilanden lag er somber bij met een enorm stadshuis in het midden. Nu, bijna 30 jaar later, is ze terug.

Margareta Svensson is een Zweedse fotografe en raakte ooit gepassioneerd door haar vader toen hij de badkamer ombouwde tot een tijdelijke donkere kamer, waarin ze foto’s konden ontwikkelen. Voor een opdracht van haar studie kwam ze naar Almere, om de verlaten stad vast te leggen in een fotoserie.

“Ik vroeg me af: is het mogelijk om woonplezier te plannen? Is dat niet iets dat langzaam door generaties van bewoners tot stand komt?”

De sfeer in haar foto’s is zwaar, ze stralen eenzaamheid uit. Voor een deel was het de eenzaamheid van een grote stad met nog weinig bewoners, maar het was ook haar eigen eenzaamheid als nieuwkomer in Nederland.

28 Jaar later bezoekt ze de stad opnieuw. Ze werkt aan een fotocompositie voor het Stadsarchief Almere waarin ze laat zien hoe het nu is, het leven op straat vandaag: ze laat zien hoe mensen het in Almere hebben.

De Clipjesfabriek legt het proces van Margareta vast terwijl zij de laatste foto voor haar compositie maakt bij het stadhuis van Almere.

Vanaf februari 2017 zal haar fotocompositie te zien zijn in het Stadsarchief van Almere. In het nieuwe jaar zal ook een video over Margareta Svensson gepubliceerd worden, gemaakt door de Clipjesfabriek uiteraard.