Alles wat je moet weten over Same-day-edits

Een spannende wedstrijd, zweet op de voorhoofden, enorme tijdsdruk. We hebben het natuurlijk over een Same-day-edit! Terwijl de studenten zo snel mogelijk een muurtje bouwen, metselen of schilderen is ons team druk bezig om dit mooi vast te leggen en deze beelden snel door te geven aan de editor. Deze after-movie moet dezelfde dag nog af om het aan de deelnemers aan het eind van de dag te laten zien. Cameraman en editor Jelmer Westra vertelt alles wat je hierover moet weten.

Voor wie maakte je deze video?
Deze video maakten we voor een event Skills Heroes. Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor studenten van het mbo. Leer jij bijvoorbeeld om timmerman of metselaar? Dan kun je meedoen en scoren met jouw skills.

Wat is de inhoud van de video?
De video is een dagverslag van het event. We hebben de studenten de hele dag gevolgd tijdens de wedstrijd en af en toe een student geïnterviewd over het proces.

Waarom moest deze video dezelfde dag af zijn?
Toen alle studenten klaar waren met de wedstrijd hadden ze met z’n allen een uitje om vervolgens terug te komen voor de prijsuitreiking. Tijdens deze uitreiking wilden ze graag terugblikken op de dag. Deze terugblik vond plaats om 16.00 uur waardoor het erg belangrijk is dat de video ruim voor die tijd af is en is getest op het grote scherm.

Hoe maak je een Same-day-edit? (Aanpak)
Om een Same-day-edit goed te laten verlopen is een strak schema essentieel. Ieder crewlid heeft een eigen duidelijke taak die de hele dag door uitgevoerd wordt. In mijn hoofd heb ik al een edit staan: er moet een goede openingsquote zijn, een sterke afsluiter en vooral sfeerbeelden. Heel veel sfeerbeelden. Het is ook belangrijk dat je de basis van je edit al hebt staan: de muziek. Deze zoek ik vaak van te voren op zodat ik weet wat het tempo van de video wordt, zo kan ik de cameracrew aansturen voor het type shots dat ik zoek. Verder is belangrijk dat je een prettige werkomgeving hebt, de mappenstructuur in orde is en dat de onderlinge communicatie kristalhelder is. Door de tijdsdruk wordt er veel gevraagd kan iedereen zichzelf optimaal bewijzen en laten zien waarom hij/zij een echte Clipjesmaker is.

Wat maakt een Same-day-edit zo speciaal?
Een Same-day-edit is zo speciaal omdat je heel snel keuzes moet maken over wat je wel en niet in je video gaat gebruiken. Je gaat veel gerichter op zoek naar bepaalde quotes en shots voor je video en houd je hierbij ook aan de maximale toegestane lengte van de video. Bij iedereen komen de beste kwaliteiten naar boven en wordt er bewezen dat je als team zoveel sterker bent dan in je eentje. Voor mijzelf is een Same-day-edit fijn omdat ik creatiever word als ik onder druk moet presteren, zo heb ik in deze montage erg goed gebruik kunnen maken van omgevingsgeluiden en deze gemonteerd op de maat van de muziek.

Wat zijn de voordelen van een Same-day-edit?
Het grote voordeel van een Same-day-edit is dat je niet lang in een zelfde project blijft hangen. Alles wordt in een dag uitgevoerd van begin tot eind. Je hebt niet te maken met uitgebreide feedback rondes en bent daardoor verplicht de spijker meteen op zijn kop te slaan.

Wat zijn de nadelen van een Same-day-edit?
Het nadeel van een Same-day-edit is dat je sneller moet handelen dan normaal waardoor je niet hele ingewikkelde dingen kan uitvoeren. Echter kan een goede voorbereiding dit voorkomen en kan je alsnog zo groots uitpakken als je zelf wilt.

Waarom maak jij graag een Same-day-edit?
Ik maak het liefste een Same-day-edit omdat er vereist wordt dat al mijn skills optimaal in worden gezet. Zo kan ik mijn grenzen weer verleggen om zo nog sneller, beter en creatiever worden. Wanneer je edit af is voel je een ontzettende trots die nog eens extra wordt versterkt wanneer diezelfde dag je video op een groot scherm wordt bekeken en je de positieve energie van het publiek voelt. Wat mij betreft zou ik elke week wel Same-day-edits willen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.