De kunst van het presenteren!

De kracht van een verhaal overbrengen is de manier waarop iets wordt gebracht. Presentatie is hierom een ontzettend belangrijk onderdeel in het maken van video’s. Bij de Clipjesfabriek zijn dan ook iedere nieuwe stageperiode stagiaires die vooral hierin uitblinken. Clipjesmaker Joëlle heeft zich hier de afgelopen stageperiode in verdiept en deelt wat handige tips om jouw presentatie op video echt boeiend te maken!

Tip 1: Sta ik wel recht?
“Natuurlijk wil je dat je presentatie mensen pakt. Je doet het werk niet voor niets toch? Wat ik zelf misschien wel het belangrijkste vind is mijn lichaamstaal. Sta ik wel recht? Heb ik een open houding? Kom ik natuurlijk over? Tijdens presenteren kan dit soms lastig zijn, maar probeer je lichaam niet helemaal stijf te houden. Spring desnoods een paar keer op en neer voor je begint, schud wat met je armen, maak het lekker losjes! Zo voel jij je alleen maar prettiger op camera.”

Tip 2: Blijf jezelf!
“Op beeld geldt vaak: ‘hoe spontaner, hoe leuker!’ Blijf altijd jezelf op beeld en probeer je acties niet heel overdreven uit te voeren. Het moet er natuurlijk, en dus spontaan, uit blijven zien, want het is niet fijn om te kijken naar iets dat heel gemaakt is. Straal vooral positieve energie uit en geniet van het moment.”

Tip 3: Know your words!
Weet wat je gaat zeggen! Als je telkens een scene over moet doen werkt dit heel demotiverend. Een goede voorbereiding betekent ook efficiëntie en snelheid op de draaidag. Dit werkt natuurlijk fijner voor jou en je team. Je zult ook merken dat je hierdoor steviger in je schoenen gaat staan. Bij een camerapresentatie is het natuurlijk wel makkelijk om iets over te doen, maar het is gewoon zonde van je tijd en je energie. Wees dus goed voorbereid, ken je tekst!”

Tip 4: Verplaats je in de kijker!
“Zorg voor interactie met de kijker. De kijker moet het gevoel hebben alsof ze bijna deelnemen in het gesprek zelf. Zorg daarom bijvoorbeeld bij voxpop’s voor leuke quotes en humoristische of emotionele momenten. Vraag jezelf ook eens af wat jou nou aantrekt tijdens een interview en probeer dit zelf toe te passen in je werk. Wie weet werkt het bij jou net zo goed als bij jouw rolmodel!”

Presenteren is voor iedereen anders. Je moet zoeken wat goed voelt bij jou en hoe jij graag je werk doet. De gouden tip blijft toch wel: oefenen, oefenen, oefenen… Het is aan jou om erachter te komen wat wel en niet werkt.

Heel veel succes!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.