Wat dronebeelden doen met video

Vliegen met een drone klinkt natuurlijk erg gaaf, maar hoe zet je zo’n drone nou precies in als je een toffe video wilt maken? Onze videospecialist Damian legt uit.

Hoe film je een goede dronevideo?
“Je hebt lef nodig bij het vliegen van een drone. Je moet niet alleen maar standaardbeelden willen en kunnen maken. Voordat je gaat beginnen met dronevliegen moet je al in je hoofd hebben wat voor beelden je wilt hebben. Ik wil altijd een totaalshot. Meestal doe ik dan een ‘banaantje’, dat is dat je één punt pakt en daar langzaam omheen draait. Dan krijg je dus een soort ronding effect. Daarnaast kun je een goede dronevideo maken door heel erg in te spelen op emotie. Dit doe je door de muziek in te laten spelen op de beelden.”

Wat is het voordeel van met een drone filmen?
“Met de drone kom je op plekken waar je normaal niet kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld boven water filmen en naast de boot hangen, zodat je niet een tweede boot hoeft te regelen om hetzelfde effect te krijgen. Daarbij kun je ook alles van een hoger perspectief filmen zonder zelf in de lucht te zijn. Bepaalde shots zijn dus makkelijker te maken.”

Wat maakt een video met dronebeelden beter dan eentje zonder?
“Het is niet per se beter, maar het krijgt wel een professioneler uiterlijk. De video wordt meer één geheel. Maar als je niet weet wat je doet, dan vind ik het geen mooie toevoeging in de video. Dan heb je een drone en je probeert wat, maar als het er niet mooi uitziet heb je er niks aan. Ook passen dronebeelden niet in elke video.”

Op wat voor soort momenten zet je een drone in?
“Ik zet dronebeelden voornamelijk in voor totaalshots aan het begin van een video. Dan zie je dus een overzicht van de locatie waar de video zich afspeelt. Ook zet ik dronebeelden in op plekken waar je niet zomaar zelf kunt komen.”

Wat is er lastig aan het werken met een drone?
“Je moet met heel veel dingen rekening houden. Zo is het lastig om de drone te besturen als er wind staat. Ook hangen er op veel plekken kabels of staan er bomen waarbij je goed moet oppassen. Verder moet je wel eens vliegen op hele krappe plekken, maar dan is het de kunst om daar juist wel te vliegen, zodat je uiteindelijk wel dat shot hebt wat niemand anders heeft. Dat maakt het dronevliegen lastig, maar ook uitdagend en leuk. Vliegen met een drone is een kunst. Iedereen kan het, maar weinig weten wat ze ermee moeten doen.

Ik vind het een leuke toevoeging aan een video. Je krijgt hele andere beelden dan wanneer je gewoon op de grond blijft. Ik vind drone vliegen zelf natuurlijk ook super leuk. Het houdt het filmen spannend!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.