Is het tijd voor een nieuwe manier van ondernemen?

Het is een moeilijke tijd voor ondernemers; opdrachten vallen uit en mensen kunnen niet meer in grote groepen afspreken. Denk aan alle reisorganisaties, horecagelegenheden, evenementen, media bedrijven en nog veel meer branches die hierdoor geraakt worden. Er blijft weinig werk en een hoop tijd over. Wordt het dan tijd voor een nieuwe vorm van ondernemen? De Clipjesfabriek heeft samen met een aantal ondernemers tips verzameld zodat jij ook in deze tijden succesvol en actief kan blijven:

Duik in de archieven
Janneke Rinzema is freelance cabaretier en tekstschrijver. Het grootste deel van haar werk ligt stil, maar zij zelf zeker niet. Zij vertelt ons hoe: “Jij hebt als creatieveling de afgelopen jaren veel ideeën gehad waar je niet aan toekwam, maar je misschien wel hebt opgeschreven. Daar heb je nu mooi de tijd voor! Er worden nu bijvoorbeeld heel veel cursussen aangeboden die jij misschien toentertijd wou had willen doen. Nu heb je mooi te tijd om die cursus te volgen! Of is er misschien nog een samenwerking waar je toen warm voor liep maar die er nooit van is komen. Duik dus in de archieven!”

Plan vooruit
We kunnen en mogen nu minder werken en doen dit voornamelijk vanuit huis. Mede-eigenaar van Jamin en Multivlaai Maarten Steinkamp geeft aan dat je thuiswerken goed moet faciliteren om productief te blijven. “Het lijkt makkelijker dan het is. Regel dit dus goed! Goed thuis kunnen werken is van levensbelang voor de continuïteit. Houd ook controle over je geld. Regel dit goed en plan vooruit; wees nu al bijvoorbeeld bezig met kerst en Sinterklaas zodat je nergens tegenaan loopt later!”

Bepaal wat voor ondernemer jij wilt zijn
Een tijd waarin het werk stil ligt kan je ook gebruiken om goed na te denken over wie jij bent en waar je voor staat vertelt Tessie Woestenberg van Drillster: “Het is handig om nu te bepalen wat voor ondernemer jij wilt zijn! Wil jij in deze tijd jouw gewilde producten en diensten ineens voor het driedubbele aanbieden of help je andere organisaties door hen juist nu tegemoet te komen in deze gekke tijd, de keuze is aan jou!” Deze keuzes kunnen natuurlijk bepalend zijn voor je imago en connecties na deze crisis. 

Volg de instructies
We willen allemaal snel weer als vanouds aan de slag kunnen. Daarom geeft Evert Jan Ruttenberg even een reminder aan de regels die onze overheid heeft opgesteld: 
Volg alle instructies van de overheid op, denk aan je hygiëne en houd gepaste afstand. Vooral bij ouderen. Op deze manier hopen wij nu nog zo lang mogelijk aan het werk te kunnen en snel weer terug te keren naar de situatie als vanouds!”

Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen
“Dit is natuurlijk dé tijd om creatief te zijn”, geeft filmmaker Laura Wulff Petersen aan, “”denk dus in mogelijkheden en niet in beperkingen! Ga eens lekker uit je comfort zone en push jezelf tot het uiterste! Maak gebruik van de vele tijd die je nu hebt en zorg voor duidelijkheid bij jezelf; houd een goede planning bij en maak een werkschema. Zo heb je controle over wat je moet maken en weet je zeker dat je alles afkrijgt!” 

Sta klaar in de startblokken
Als Creative Director van Hokus Fokus is Erwin Eijpe niet vies van wat creatieve uitdaging. Ook in deze tijd! “We hebben natuurlijk een stip op de horizon en dat is één juni”, geeft hij aan. “Ga gewoon in de startblokken staan, want je weet dat als het startschot weer afgaat er een hoop in te halen is! Blijf dus plannen maken, nieuwe ideeën bedenken en maak jezelf klaar voor een snelle, goede start voor als we weer aan de bak kunnen.”

Wil je alle tips nog even in beeld gebracht? Bekijk de video snel hieronder!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.