Jouw boodschap overbrengen met behulp van een animatie. Daar kan de Clipjesfabriek je goed bij helpen. Zo hebben wij inmiddels al voor 17 gemeenten een animatie mogen maken over onafhankelijke cliëntondersteuners (OCO). En de teller blijft oplopen, want een eigen versie van deze animatie is gewild. Hoe gaat dat in zijn werk? In deze blog vertellen we je hoe we een bestaande animatie aanpassen, zodat die bij de stijl van een organisatie of gemeente aansluit.
Het project van OCO is gestart met een animatie voor de gemeente Almere in maart 2019.
Deze animatie is gezien door andere gemeenten en OCO-organisaties, die graag een eigen versie wilden. Zo hebben we door de jaren heen verschillende aangepaste varianten gemaakt die specifiek zijn voor die locaties.
Animatiekoning Thijs heeft ze tot nu toe allemaal gemaakt, met ondersteuning van voice-overs door hemzelf, Josine en Jelmer. Hij vertelt je alles over dit project…
Hoe is het idee voor deze animatie tot stand gekomen?
Het begon allemaal voor de gemeente Almere. Ze wilden graag een beeld schetsen bij de service die ze bieden en dat is de hulp die geboden wordt aan de mensen die het nodig hebben. Een soort vrijwilligersorganisatie. Door middel van een animatie wordt dit eenvoudig uitgelegd.
Wat heb je allemaal nodig van de klant?
Voor de eerste animatie is natuurlijk een heel plan gemaakt en dat kan aangepast worden per gemeente. Ze vullen een script in en leveren dat op bij ons. Wat per gemeente kan verschillen is: taalgebruik, werkzaamheden, probleemsituaties, introductie en natuurlijk het logo. Maar denk ook aan de plattegrond van de gemeente die verwerkt is in de animatie, of het kleurgebruik.
Hoelang werk je eraan?
Voor de gemeente Almere duurde het ongeveer 40/45 uur, verdeeld over 4 weken. Maar toen stond de basis er wel en nu scheelt het een hoop werk voor de volgende animaties. Een andere soort opsomming kost natuurlijk meer tijd, maar qua animatie werk zijn we nu veel sneller klaar. Daarbij moeten we de voice-over niet vergeten, want die wordt opnieuw opgenomen met de tekstuele wijzigingen van de klant.
Waarom is deze animatie zo populair?
De organisaties zien het natuurlijk allemaal van elkaar en het trekt dan de interesse om hier ook wat mee te doen. Het is een goede manier om je diensten zichtbaar te maken en al helemaal voor de mensen die nog even een extra zetje nodig hebben om de hulp te vragen van een ondersteuner.
Er zijn er nu 17 gemaakt, zou je bij de volgende nog wat anders doen?
Je pakt eigenlijk altijd alles hetzelfde aan, want dat is ook wat klanten willen en verwachten. De stijl is dus een basis wat blijft en iets wat wordt aangepast zijn bijvoorbeeld de transitions. Wat we nu zien is de we ook versies maken in een andere taal, bijvoorbeeld in het Turks of Arabisch. Fijn voor de inclusiviteit en voor ons leuk voor de afwisseling!
Hier een voorbeeld van de animatie voor de Gemeente Almere: