Stagevergoeding, zou iedereen daar recht op moeten hebben? Oud-minister van Onderwijs Dijkgraaf vindt van wel. Maar wat vinden de stagiaires? Wat zijn hun ervaringen? Hoe zit het met de concurrentie in het huidige medialandschap? Dit en meer wordt besproken in onze nieuwe podcast.
Het is september en dat betekent voor ons als Clipjesfabriek weer een verse lichting stagairs. En bij ons wordt de podcast gebruikt om te bespreken wat er leeft en wat er mis is. Dus bespreken Ilse, Jesse en Lone onder leiding van Zoë de risico’s die een mediastage met zich meebrengt. Is er sprake van financiële uitbuiting? Ilse heeft ervaren van wel en neemt geen blad voor de mond. Op haar vorige stage kreeg ze een vergoeding van 20 cent per uur (!), wat op maandbasis uitdraait op een royale 30 euro. Het salaris, de werksfeer en het feit dat ze steeds minder mocht doen maakt dat ze het bedrijf zelfs exposet in deze podcast. Dus mediastudenten: wees gewaarschuwd!
Problemen
Dat er problemen zijn met stagevergoedingen, kan ook Zoë beamen. Toen de begeleider haar honderden appjes en telefoontjes negeerde, is ze met vier man sterk haar vergoeding gaan halen omdat ze niet alleen durfde. Tot overmaat van ramp kreeg ze ook nog 100 euro te weinig. Haar school kon niks voor haar betekenen, omdat het nooit zwart op wit is gezet. Het bedrijf kreeg subsidie voor het hebben van stagiairs, en betaalde zwart uit om de belasting te omzeilen.
Stage-maagd
Ook praat er een ‘stage-maagd’ mee. Lone volgt geen opleiding en doet deze stage om ervaring op te doen. Waarschijnlijk zal ze nooit kunnen meepraten over slechte stages, omdat ze meteen het beste bedrijf uit heeft gekozen. Gelukkig zijn niet alle ervaringen slecht. Jesse en Nadav geven aan veel te hebben geleerd op hun vorige stage, en ondanks dat Nadav daar geen cent aan vergoeding voor kreeg, zou hij het zo weer doen.
Geen vergoeding
De meerderheid van onze Clipjesmakers geeft aan bereid te zijn om een stage te doen zonder vergoeding, mits het een goed bedrijf is waar ze waardevolle ervaring en connecties aan overhouden. Vaste lasten hebben ze namelijk niet, omdat de meesten nog thuis wonen. Ome Duo en een bijbaantje op zaterdag betaalt voor overige kosten. Lone is de enige van de groep die wel op zichzelf woont. Waar voor anderen een stagevergoeding misschien een luxe is, is het voor haar noodzakelijk om rond te komen.
Kortom; er valt nog veel winst te behalen op het gebied van regelgeving en toezicht vanuit scholen en de overheid. Het onderwerp wordt wel besproken in de Tweede Kamer, maar een wet voor verplichte stagevergoeding lijkt in het huidige rechtse kabinet vooralsnog geen meerderheid te halen. Voor velen van onze stagiairs is de stage bij Clipjesfabriek hun eerste stage met een vergoeding en daar zijn ze maar wat blij mee!