“De creatieve industrie is een mannenwereld. Daarom probeer ik mijn positie te gebruiken om bewust vrouwen en andere ondervertegenwoordigde stemmen een podium te geven.” Aldus Emily Boone. Als enige vrouw in een managementteam met drie mannen weerspiegelt zij de ongelijke verhoudingen in de creatieve industrie. En het wordt er niet beter op in een tijd waarin regime-Trump inclusie juist afbouwt in plaats van stimuleert.
Op Internationale Vrouwendag laten we onze Clipjes-vrouwen aan het woord over hun ervaringen, uitdagingen en de toekomst van vrouwen in de mediawereld.

Vrouw zijn in een mannenwereld
Toen Julia begon als animator, viel haar meteen iets op: “Ik ben vaak de enige vrouw in de kamer.” Bij Clipjesfabriek is ze de enige vrouwelijke animator en in haar netwerk komt ze er weinig tegen. “Soms voelt dat een beetje gek, maar het heeft ook voordelen: mensen zijn nieuwsgierig naar mijn werk en ik krijg vaak het voordeel van de twijfel bij klanten.” Toch betekent dat niet dat er geen uitdagingen zijn. “Sommige technische aspecten van animatie vind ik lastig, maar dat ligt misschien meer aan mijn creatieve aard dan aan mijn gender.”
Videograaf Laura herkent dit, maar weet ook hoe zij haar eigen balans kan vinden: “Ik zie er heel vrouwelijk uit, maar heb altijd het idee dat er een kleine tomboy in mij schuilt. Met een grote camera rondlopen past dan ook helemaal bij mij. Misschien helpt het dat ik met broers ben opgegroeid, maar ondanks mijn feminine side kan ik ook een beetje mijn masculinity kwijt in mijn werk. Sexy en vrouwelijk aan de buitenkant, stoer aan de binnenkant.” Ze geniet er dan ook van om andere vrouwen te zien werken als videograaf: “Dan denk ik: you go girl!”

Vrouwelijkheid in creatieve projecten
Voor Anna zit de kracht van vrouw zijn in de menselijke connectie. “Mijn empathie en zorgzame aanpak zorgen ervoor dat de samenwerking soepel verloopt. Ik let op de dynamiek binnen een team en zorg dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Dat maakt de creatieve processen niet alleen aangenamer, maar ook effectiever.”
Lone herkent dit en merkt het vooral bij interviews. “Mensen voelen zich sneller op hun gemak bij een vrouwelijke interviewer, vooral als het over gevoelige onderwerpen gaat. En als producer helpt het me om overzicht te houden en meerdere dingen tegelijk te managen, iets waar vrouwen vaak goed in zijn.”
Hoe maken we de creatieve industrie inclusiever?
“Het leuke aan de creatieve industrie is dat er van alles rondloopt. Maar bedrijven kunnen inclusie verder bevorderen door workshops te organiseren waarin je leert jezelf te zijn, het signaleren van ongewenst gedrag en het organiseren van regelmatige check-ins met medewerkers.” Aldus Laura.
Julia benadrukt: “Bedrijven moeten vooroordelen loslaten. Ook over vrouwen en hun technische vaardigheden. Talent moet voorop staan, niet gender.”
Emily voegt toe: “Diversiteit moet op alle niveaus worden doorgevoerd – niet alleen voor de camera, maar ook achter de schermen, in leidinggevende rollen en bij opdrachtgevers. Dat vraagt om actief werven en een veilige werkomgeving.”
Ze ziet het als haar taak om hierover lastige gesprekken te voeren met haar mannelijke collega’s. “Daarnaast is het belangrijk om verder te kijken dan gender alleen – laten we ruimte maken voor álle mensen. Dat betekent ook aandacht voor vrouwen van kleur, vrouwen met een migratieachtergrond, transvrouwen, vrouwen met een beperking, queer vrouwen en alle anderen die nog te vaak over het hoofd worden gezien. We zijn er nog lang niet! ”
Rolmodellen
Iedere vrouw in de media heeft haar eigen inspiratiebron. Voor Emily was dat Emma Wortelboer, die met haar lef en eigenzinnigheid de mediawereld opschudt. “Ze doet alles op haar eigen manier en dat bewonder ik,” vertelt Emily. Ook filmmaker Jane Schoenbrun inspireert haar, vanwege films die op een kunstzinnige manier genderidentiteit en seksualiteit bespreekbaar maken.
Voor Anna ligt de inspiratie in verhalen die blijven hangen. Greta Gerwig, die met Lady Bird, Little Women en Barbie niet alleen prachtige films maakte, maar ook bewees dat vrouwelijke perspectieven een groot publiek kunnen raken. “Ze laat zien dat onze verhalen ertoe doen,” zegt Anna.
Julia vond haar rolmodel in haar eigen vakgebied. Toen ze Purl zag, een korte film van Pixar-regisseur Kristen Lester over inclusie op de werkvloer, herkende ze zichzelf. “Ze vertelt iets dat ik zelf heb ervaren: hoe het is om als vrouw je plek te vinden in een door mannen gedomineerd vak.”
Laura kijkt op tegen Eva Glasbeek: “Ik denk dat zij een fantastische videograaf is en een voorbeeld voor anderen hoe je als (vrouwelijke) videograaf kunt beginnen en jezelf kan ontplooien tot een persoon waar je vroeger tegenop zou kijken.”
En Lone? Die haalt kracht uit vrouwen die geen grenzen accepteren. Halina Reijn, met haar compromisloze visie in film, en Noa Vahle, die als jonge vrouw in de sportjournalistiek haar eigen pad baant. “Ze laten zien dat je je niet hoeft aan te passen aan de norm, maar je eigen weg kunt creëren.”
Trots op wat we bereiken
Bij Clipjesfabriek zijn we trots op de projecten en groei die onze vrouwelijke collega’s doormaken. Julia herinnert zich nog goed haar eerste zelfstandige opdracht voor een poké bowl-restaurant: “Het was geen groot project, maar het voelde als een belangrijke stap. Ik zag mijn ontwerp op de menukaart en dat gaf een enorme kick.”
Lone kijkt met veel trots terug op de producties die zij tijdens haar stage deed voor Keep It Real, waar ze van productie tot montage betrokken was.
Laura kijkt met trots terug op haar ervaring bij Disneyland Paris: “Ik mocht mee voor de behind-the-scenes video en social content van Disneyland tijdens kerst. Mijn jongere zelf had gedacht: wauw, ik hoop dat ik dat soort gave dingen later mag doen, and here I am!”
Emily kijkt met trots terug op producties waarbij ze diepte interviews mocht doen over gevoelige onderwerpen, zoals de podcast ‘rouw’. “We kwamen tijdens dit gesprek dichter bij elkaar. Daarmee vind ik dat ik mijn werk als host goed heb gedaan.”
En Anna? Zij is vooral trots op haar persoonlijke ontwikkeling: “Ik ben gegroeid van iemand die twijfelde aan haar plek naar iemand die weet wat ze wil en daar ruimte voor durft te nemen.”
Op deze Vrouwendag vieren we de kracht van vrouwen in de media. Hun creativiteit, doorzettingsvermogen, empathie en unieke perspectieven maken de industrie inclusiever. Dat vinden wij belangrijk. Bij Clipjesfabriek blijven we bouwen aan een werkplek waar iedereen de ruimte krijgt om te groeien, ongeacht gender, achtergrond of rol. Want vrouwen in hun kracht, dat is wat de mediawereld vooruit helpt.
Geschreven en vormgegeven door Sterre van Haren